Hónapos retek, sörretek, jégcsapretek –hirtelen ez jut eszünkbe, ha a retek szót halljuk. Apró piros és kerek, fehér és gömbölyű meg persze ott a hosszúkás fazon is. Aztán még a fekete retek is, ami föld színű bundába rejti a csípős erős aromákat. Retekből persze sokkal több fajta létezik, nálunk egyelőre ezek a fajták népszerűek. Van, amelyik a tavaszt jelenti első friss zöldként, más fajtákat inkább télen eszünk.
Retekkedvelőknek szezontól és időjárástól függetlenül ideális alternatíva lehet a mikrozöld. A retek mikrozöldként ugyan úgy csípősen „retekízű”, elég csupán néhány szálat megkóstolni, hogy kiderüljön. Ráadásul a reteknek mikrozöldként rengeteg fajtája létezik, és bár rokonok, de ízben és megjelenésben kissé különböznek egymástól.
A rózsaszín nyílretek mikrozöldjének erőteljesen zöld levelei rózsaszínes száron ülnek és jól haraphatóak. Közeli rokonuk a china rose, hong vit vagy a triton fajták, apró íz és színvariációkkal, de mindegyik erőteljesen fűszeres, csípős, friss.
A lilás szárú és színes sötétbordó leveleket mutató rambo retek rokonai a nagyon is fűszeres, vulcano és sango típusok. Színpompás külsejük és borsos, csípős ízük miatt konyhai kedvencek.
De miért is lettek ennyire népszerűek a retek mikrozöldek ? Mintha egy multivitamin doboz címkéjét olvasnánk, olyan sok fontos vitamin és ásványi anyag A, B, C, E, és K vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, potasszium van a retek mikrozöldekben. Ráadásul kezdőknek különösen ajánlható kísérletezésre, házi termesztésük viszonylag egyszerű, a retek ugyanis az egyik legstrapabíróbb mikorzöld.