Az izgalmas alakú és erőteljes ízű Délkelet-Ázsiából származó gyömbér gyógy- és fűszernövény is egyben, melynek gyökértörzse, azaz a rizómája tartalmazza a gyömbér jellegzetes ízét és hatóanyagait. Erős, fűszeres aromája számos jótékony hatásáért kedvelt.
A gyömbérben vírus- és baktériumölő anyagok találhatóak. Izzasztó, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, enyhíti a köhögést, és nagyon hatékony torokfájás esetén. A gyömbér nemcsak kiváló immunerősítő, hanem még a vércukorszintet is erőteljesen képes csökkenteni. Rendkívül gazdag különböző vitaminokban és ásványi anyagokban.
C-vitamin: Támogatja az immunrendszert, antioxidáns hatású, és segít a szervezetnek a fertőzések elleni védekezésben.
B-vitaminok (különösen B3 – niacin és B6 – piridoxin) elősegítik az energiatermelést, támogatják az agyműködést és az idegrendszer egészségét.
E-vitamin: Antioxidáns hatású, amely segíti a sejtek egészségének fenntartását.
A leghatásosabb gyömbérlét lassú préssel lehet kinyerni a növényből, mert így hatóanyagai nem károsodnak. A gyömbérlé önmagában annyira erős, hogy csak kevesen tudják tisztán meginni. Viszont jól bírja a hígítást, akár almalével reggeli shotként, akár teába, limonádéba vagy levesbe ízesítőként érdemes belekeverni, vírus és baktériumölő hatását így is megőrzi.